Neden Hızlı İçerik Üretimi
Hızlı İçerik Üretimi Nedir? Konu uzmanları tarafından açık ve uzaktan öğrenme ortamları için uzman bir geliştirme ekibine ihtiyaç duymadan (kendi dersinde kullanacağı)eğitim materyallerinin hızlı, az maliyetli, bireysel olarak üretilmesidir.
Rapid Content Development – Hızlı İçerik Geliştirme (RCD); hızlı ve uygun maliyetli yürütme için bir hazırlık aşaması, yinelemeli tasarım, şablon tabanlı yeniden kullanılabilir bileşenler ve e-öğrenme araçlarını içeren Çevik Öğretim Sistemleri Tasarım modelidir. Hızlı e-öğrenme olarak da bilinir.
Avantajlar : ●Ekip.Profesyonel ekipler olmadan içerik geliştirmek ●Maliyet.Daha düşük geliştirme maliyetleri. ●Hızlı yayınlama (çoğu kurs 2-3 hafta içinde yayına girebilir) ●Zaman. İhtiyaçlara göre hızlı içerik geliştirmek ●Tecrübe. Farklı yazılımlar konusunda uzmanlık gerektirmeden üretim. ●Kolay güncelleme.
Dezavantaj: ●Öğretim tasarımı.Kaliteli bir öğretim tasarımı beklenemez. ●Bağımsız içerik. Bütünsel bir tasarım ve içerik geliştirme olmadığı için öğrencilere farklı tasarımlar sunulabilir. ●Çekicilik. Bireysel üretimde kişi yeteneğine bağlı kalındığı için çekici olmayan az etkileşim oluşturulabilir. ●Her projeye uygun değil.
Ne Zaman İhtiyaç ?
●İçerik uzmanı ile çok sık çalışmak gerekiyorsa ●Kısa sürede içerik üretmek gerekiyorsa ●Üretim sürecinde ekip yoksa ●Sınırlı bütçeli proje ya da sınırlı bütçesi olan kurumlar için
Diğer açıdan bakılırsa; 1.İçerik hızla değiştiğinde (çok sık güncelleme gerektiren konular) 2.İçeriğin raf ömrü kısa olduğunda (en geç 2 yıl sonra kullanımayacak) 3.Tam zamanında bilgi sağlamanız gerektiğinde (Hemen üretim gerekli)
Üretim Bandında Değişiklik:
1975 ‘de geliştirilen ve temelde içerik üretimi modeli olan ADDIE kullanılıyor mu?
+Evaluate (Değerlendirme) Aşaması gerçekleştirilirse döngü tamamlanır. Burada Kurum LMS üzerinden ya da süreç değerlendirmesi yapabilir. İçerik üreticisi yazar tarafından değerlendirme araçları da kullanılabilir. FAKAT yine de farklı bir model ile sık anılmaktadır.AGILE Learning Design (Çevik Öğrenme Yaklaşımı)
AGILE Learning Design (Çevik Öğrenme Modeli) : Conrad Gottfredson, PhD tarafından tanımlanan AGILE öğrenme tasarımı, tasarım ve geliştirmeye yinelemeli bir yaklaşımdır. AGILE öğrenme tasarımının “günümüz organizasyonlarının çevik ve uyarlanabilir olma ihtiyacını karşılamaktadır.
Hızlı Üretimde Sürecinde Kaliteyi Arttırmak İçin;
İhtiyaçlar iyi analiz edilmeli
Tasarım için uygun şablonların sunulmalı,
Acil destek hattı (Öğretim tasarımcısı ya da grafiker desteği)
İçerik Geliştiriciler (Konu uzmanları) için hizmetiçi eğitimler (Çevrimiçi kurslar)
Kılavuzların Hazırlanması ( Kamera kullanımı, yazılım kullanımı, Başlamadan önce yapılacaklar, yayınlama sürecinde yapılacaklar vb…)
Donanım ve yazılım desteğinin sağlanması (lisans gerektiren yazılım varsa, kamera, arka plan, mikrofon ya da kurumun sunacağı bireysel kayıtlar için çekim odaları)
Hızlı İçerik Üretim için Yazılımlar Neler?
Bu işin tabiki öncüsü Adobe Presenter sonra kardeşleri ve rakipleri ile çeşitlilikler sağlandı. Adobe Presenter, Adobe Captivate, Articulate, Camtasia, iSpring yazılımları ön plana çıkmaktadır.
Power Point tabanlı çalışan yazılımlar olarak bir sıralama yaparsak ; (kullanımı kolay olduğu için çok tercih edilmektedir)
- Articulate Storyline 360.
- Articulate Rise 360. …
- Adobe Captivate. …
- Elucidat.
- iSpring. …
- Camtasia.
- Composica.
Bilgisayarda Powerpoint’ e menü olarak eklenen bu yazılımların kullanımı kısa bir eğitimden sonra kolay bulunmaktadır.
Bunun dışında youtube üzerinden videolar üreterek içerikler hazırlanabilir. Anadolu AÖF tarafından ücretsiz sunulan yaklaşık 20 bin ders içerik videosundan yararlanılabilir.
Öneri: Üniversitelerin aynı ders içeriklerini amatör ruhla üretmeye çalışması yerine ortak çalışma yapılarak profesyonel içeriklerin hazırlanması. (YÖK tarafından bir çatı altında- imece usulü- dijital dönüşümün hızlı sağlanması mümkün olabilir mi? )
Kredili sistemde olmanın en güzel tarafı AKTS temelli olması ve en çok öğrencisi olan derslerin dijital içeriklerinin ortak(bağımsız) bir havuzda üniversitelerin kullanımına sunulması.
İlk Yorumu Siz Yapın