Açık ve Uzaktan Eğitimde Whatsapp Kullanımı

Dünyada 2 milyar kullanıcıya sahip önemli bir iletişim aracı olan whatsapp günlük hayatımızda ve iş yaşamımızda baş rol oyuncusu oldu. Bu kadar geniş kullanıcı kitlesine sahip olan bir iletişim aracının açık ve uzaktan eğitimde de etkin kullanıldığını söylemek mümkündür.

Kullanım alanlarına baktığımızda en önemlisi Destek hizmetlerinde, Öğrenci-Öğrenci, Öğrenci – Öğretici arasında kullanıldığını görmekteyiz. Açık ve Uzaktan öğrenmeye Covid 19 nedeniyle zorunlu ve hızlı geçiş yapan tüm eğitim ve öğretim kurumları resmi ve da resmi olmayan iletişimler için whatsapp kullanıyor.

Burada en etkili kullanımın öğrencilerin kendi aralarında sosyalleşme aracı olarak kullandığı, ders öncesi sonrasında veri paylaşımını da bu kanalla yaptığı görülmektedir. Sosyal medya ortamlarını da destekleyen bu aracı resmi olarak kurumlar öğrenci velilerine bilgi ve ders materyali göndermek için kullanmaktalar.

Mevcut durumda WhatsApp, uygun maliyetli ve kullanımı kolay olup, diğer sosyal ağ platformlarına göre rekabet avantajı sağlar. WhatsApp, uçtan uca şifreleme (E2EE) protokolünün eklenmesi nedeniyle güvenli bir uygulama olarak kabul edilir. 2014 yılından beri E2EE, veri ifşasının bir ağ üzerinden iletilmesini önlemek için kullanılmaktadır. Ayrıca WhatsApp kullanıcıları, gönderilen bilginin yanında iki mavi işaret belirdiğinde mesajların doğru şekilde alınıp alınmadığını kontrol edebilir ve alıcı tarafından okunabilir. Bununla birlikte, olumsuz tarafı, WhatsApp grupları, 256’yı aşan öğrenci gruplarının oluşumunu engelleyebilecek kullanıcı sayısını sınırlar (1).

Açık ve uzaktan eğitim kurumları günümüzde destek hizmetlerini whatsapp üzerinden de sunmaktadırlar. İşin içine veri ve bilgi güvenliği girdiğinde bu ortamın ne kadar güvenli olduğu sorgulanmalıdır. Özellikle Ocak 2021’de whatsapp tarafından kullanıcılara zorunlu olarak sunulan yeni hizmet sözleşmesine bakınca bu sorru daha önemli olmuştur.

Peki büyük sayılarda öğrenci sahip eğitim kurumları kendi içlerinde iletişimi sağlamak için neden bu arcı tercih ediyor ya da kendi araçlarının kullanımını zorunlu hale getirmiyor. Birçok LMS yani öğrenme yönetim yazılımı kendi bünyesinde benzer özelliklere sahip iletişim araçlarını barındırmaktadır. Fakat bunlar genelde canlı sohbet, tartışma aracı, dosya tranfer aracı ya da canlı ders araçlarından oluşan farklı araçlardır. Bu araçları kullanmanız için sisteme kullanıcı adı ve şifre ile girmelisiniz. ihtiyacınıza göre kullanmalısınız. Ama bir sorun var. Informal öğrenme için bu ortamlar tercih edilir mi? Kullanımı kolay mı? Mobil ve web uygulaması var mı? sosyal medya araçları ile entegre çalışabiliyor mu? ve yazılmayan başka soruların tek yanıtı var HAYIR…..

Öğrenci ilk olarak pratik bir araç istemektedir. Hemen akranlarına ulaşabilsin, dosya, bilgi, resim paylaşımında bulunsun. Gruplar kursun ve bu gruplarda paylaşımlar yapsınlar. İstediğinde arkadaşını sesli ya da görüntülü arasın. Bu ve benzeri isteklerini yanıtlayan araç olarak ilk akla gelen whatsapp oluyor.

8 Şubattan sonra whatsapp sözleşmesini onaylamayan kullanıcıların hesaplarının silineceği ilan edildi. Eğitim kurumları için en öenmli soru bu platform ne kadar güvenli olacak ve kullanmaya resmi olarak devam edecekler mi? Ya da kurumlar devam etseler bile kullanıcılar facebook hesapları ile entegre olmuş whatsapp kullanarak tüm bilgi paylaşımını 2. ya da 3. şahıslar ile bilerek paylaşacak mı?

Uzmanlara göre (6) :

WhatsApp üzerindeki görsel ve yazınsal tüm yazışmalarımızı Facebook ya da Instagram’a veri olarak paylaşıp bunları reklam devlerine sunacaktır.

Hangi bilgileri veriyoruz:

  • Hesap bilgileri
  • Mesajlar
  • Bağlantılar
  • Durum bilgisi
  • İşlem ve ödeme verileri

Birçok uzman zaten WhatsApp’ın bu verileri kullandığını bunu sadece yasal olarak meşru hale getirmeye çalıştığını düşünüyor. WhatsApp’ın verilerimizin ne kadarını kullandığı bilinmiyor. Kullanıcı sözleşmesiyle yetinip yetinmediğini bilmiyoruz. Facebook gibi kötü bir sicile sahip bir firmanın daha fazla verilerimizi istemesi insanları ciddi anlamda tedirgin etmiş durumda.

Don Kişot'un kalem çizimi

“Oradakileri gördün mü dostum Sancho, otuz ya da kırk hantal devi? Onlarla savaşmayı ve onları katletmeyi planlıyorum.”

— Don Kişot

Çözüm? Signal ya da Telegram olabilir mi?

Signal dünyanın en güvenli mesajlaşma uygulamalarından biri. Birçok siber güvenlik uzmanı tarafından kullanılması öneriliyor. Açık kaynaklı bir uygulama, bu da tüm kullanıcıların onu inceleyebilmesi anlamına geliyor. WhatsApp böyle değil inceleyemiyorsun. Signal gerçek şifreleme hizmeti sunuyor. Verilerimizi hiç bir şekilde karşı tarafa mesaj olarak göndermez. Görüntülü görüşmeler bile şifreli. Kendi kendini yok etme özelliği var.

Telegram bugüne kadar hiç bir hükümet ya da şirketle verilerini paylaşmadı. WhatsApp paylaşıyor. WhatsApp’ta bir mesajı ancak belli bir süre içinde silebiliyorsunuz ama Telegram’da karşı tarafa gönderdiğiniz mesajı istediğiniz an her iki taraftan da silebiliyorsunuz.

Don Kişot

Diğer taraftan whatsapp ve facebook el ele vererek yeni bir akım oluşturmaya çalışıyor. WOOCs kavramını ortaya atıyorlar. Tutar mı göreceğiz. İşte yukarıda tanıtım bannerı olan bir etkinlik. Unisa’nın Hızlandırılmış Çevrimiçi Lisansüstü Destek Programı, tüm Unisa lisansüstü öğrencilerine ve çalışanlarına, Facebook ve Digify Africa ortaklığıyla heyecan verici yeni bir teklif sunmaktan gurur duyar. Hızlandırılmış Çevrimiçi Lisansüstü Destek Programı, öğrencilerin öğrenim görürken akademik ve araştırma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bunların hepsi iş dünyasında ilerlemeye yönelik daha büyük bir yolculuğun parçası. (2) (3)

Diğer bir örnek:

Başka bir WOOCs örneği

MOOC’lar: Kitlesel Açık Çevrimiçi Kurslar, POOC’lar (Kişiselleştirilmiş Açık Çevrimiçi Kurslar. Daha da ileri giderek, geliştirilen yeni bir şey DOCC (Distributed Open Collaborative Course) ve BOOC’dur (Big Open Online Course). Teknoloji sınıfa ve müfredata dinamizm katıyor Dolayısıyla, olumlu bir şekilde kullanmadan trendlere karşı savaşmaktansa uyum sağlarız. 

MOOC’lar Edx, Open2Study, Coursera, NPTEL veya FutureLearn gibi platformlara ihtiyaç duyar . Ancak WOOC’lar artık WhatsApp ve Facebook tarafından güçlendiriliyor. WhatsApp, öğrenmeyi paylaşmaya hazır bir platformdur. Bunu zaten yapıyoruz. Gerekli olan şey, ‘Öğrenme Sonuçlarını’ tasarlamak ve Uygulamada düzenli müdahalelerle onlara hizmet etmektir. Gruplar sınıflardır ve Sohbetler öğrenim dersleridir.

Neden WOOC’lar? “Sonraki KÜÇÜK Şey!

  1. Çünkü bugünlerde birincil İletişim Platformu (İnternet Tabanlı) olarak WhatsApp kullanıyoruz. 
  2. WOOC’lar, onay gecikmelerine veya sınıf düzenlemelerine girmeden özelleştirilmiş öğrenmeyi sağlar.

Mobil Öğrenme alanında öncülük etmiş Öğrenme Kılavuzları vardır. Prof. MM Pant aralarında liderdir. Söylemleri ve yenilik odaklı öğretileri, onu Yaşam Boyu Öğrenmenin ustası haline getirdi. 4. Sanayi Çağı için Blog  Eğitimi  , önümüzdeki çağlar için önde gelen kaynaklardan biridir. WhatsApp Kursları ile birlikte SMILE (Yenilikçi Öğrenme Gezileri için Pazar Buluşmaları) düzenlemektedir. 

Öğrenim Blogu tüm WOOC’ların ve SMILE etkinliklerinin bir Calander’ına sahiptir ve  şu anda listesinde dünyanın dört bir yanından binlerce öğrenci var. Katılım, +919810073724’e bir WhatsApp mesajı göndererek veya Meetup.com’daki belirli SMILE etkinliği için LCV göndererek önceden kayıt yapıldığında gerçekleşir. (4) (5)

Bir yanıt yazın