İçeriğe geç

Pandemide Açık ve Uzaktan Eğitim – Öğretim Dönemi

Evlere kitapların kargolanması, mektupla sınavların yapılması, 1982 yılından itibaren hayatımıza giriş yapan açıköğretim sistemi ve zamanla teknolojinin sağladığı imkanlar ile yaşanan dönüşüm süreci. Uzaktan eğitim aslında uzun yıllardır hayatımızdaydı. Televizyonda TRT4 kanalında sonrasında internet ile imkanlar dahilinde yavaş yavaş evlere zaman sınırı olmadan öğrenme materyallerinin ulaşmaya başlaması ile devam etmiştir. Fakat teknolojinin gelişimi bir kuşak atlamasına neden oldu arz-talep dengesinde değişiklikler başladı. Önce web ile başlayan macera web 2.0’dan sonra başka mecralarda devam etmeye başladı.

Pandemi ile iki kuşak uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma ile zorunlu tanıştı. X, Y, Z ve Alfa GEn olarak bilinen son nesilin teknoloji kullanımı ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak uzaktan eğitim ihtiyaçları karşılanmaya çalışılıyor.

Pandemi Döneminde MEB Atağı

MEB ve YÖK bir sınav veriyor. Pandemi döneminde uzaktan eğitim konusunda hızlı planlama ve üretim aşaması başlatıldı. Pandemi ne kadar sürecek bilinmiyor ve uzaktan eğitime yapılacak yatırım maliyeti yüksek olduğu için beklemek en iyi seçenek görüldü. Bir kaç ay telafi edilebilirdi. Fakat aylar geçmeye başladı ve tünelin sonu net görülmüyor. Bu nedenle en hızlı girişim MEB tarafında sağlandı. Hızlı bir uyuyan proje uyandırılarak işe başlandı.

Yeni eğitim-öğretim yılı, uzaktan eğitimle yarın başlıyor - Son Dakika  Haberler
Resim: Hurriyet.com.tr

EBA Projesi yıllar önce başlamış fakat koşmaya başlamamıştı. MEB Bakanımız Ziya Hoca ve ekibinin hızlı işe koşulması sayesinde kısa sürede binden fazla video ders içeriği, canlı yayınlar, alt yapı güncellemeleri, web canlı yayın ortamlarının yenilenmesi, LMS geliştirme ve yapay zekanın kullanılmaya başlandı. Sonuçlarını zaman içinde alacağız ama yapılan bu yatırım pandemi sonrasında bile eğitimin kalitesini arttıracağına inanmaktayım.

Geçmişe bakacak olursak yükseköğretimde Anadolu Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve ODTÜ’nün 2000’li yılların başında internet ortamları üzerinden uzaktan eğitim programları sunmaya başladılar. ODTÜ bu süreçte yer almama kararı aldı. Zaman içinde farklı üniversiteler uzaktan eğitim programlarına giriş sağladılar. Açıköğretim fakültelerinden farklı bir mevzuat ile ilerlemeye devam etti.

Özel sektörde ise SEBİT Eğitim ve Bilgi Teknolojileri firması üzerinden İlk ve orta öğretim için yardımcı ders malzemesi üretimi devam etti. Morpa, Okulistik ve başka firmalar uzaktan eğitimde yardımcı ders malzemesi sunmaya devam etmektedir.

evebeyn + okul + öğrenci işbirliği

Kısaca 8. ve 12. sınıfta girdikleri sınavlar ile hayatlarına yön veren öğrenciler için pandemi döneminde okullarından ayrı kaldıkları her gün bir dezavantaj oluyor. Bunu avantaja dönüştürmek için evebeyn + okul + öğrenci işbirliği kaçınılmaz. Tek başına internet ile başbaşa bırakılan öğrencinin hergün motive olmasını beklemek mümkün olmayacaktır. Bu dönemde yetersiz kalan evebeynler ile okul (yönetici ve öğretmenlerinin) öğrenciyi yalnız bırakmamaları olacak.

Bu iş hiç kolay görünmüyor. Evebeyn kendi alışık düzenini yenilemeye çabalarken diğer taraftan evdeki yeni gündelik yaşamına alışmaya çalışıyor. Alışık olmayan bir yaz tatili sonrasında hızlı bir başlangıç ile okulların erken başlatılması evde yeni düzenin hayata hızlı geçirilmesi anlamına gelecek. Okul yönetiminin evebeynleri bu noktada yalnız bırakmamaları çok önemli olacak. TV’de sabah ya da akşam kuşaklarında mutlaka bu konuda uzman görüşlerine yer verilmesi gerekiyor.

Özel okulların ve devlet okullarındaki eşitsizlik konusuna başka bir yazıda değinmek daha uygun olacak.

Kategori:Uncategorized

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın