Pandemi Döneminde Yükseköğretimin Uzaktan Eğitim ile Sınavı

Yükseköğretim 18 Şubat 2019 tarihinde yani pandemi başlamadan neredeyse 14 ay önce Yükseköğretimde Dijitalleşme için düğmeye basmıştı. Sürecin ilk protokolü Ağrı ‘da yapıldı. Bunun öncesinde Ağrı İbrahim Çeçen, Bayburt, Iğdır, Munzur, Muş Alparslan, Siirt, Şırnak Üniversitelerinin bulunduğu sekiz pilot üniversitede, YÖK’ün koordinasyonunda ve Anadolu Üniversitesinin yürütücülüğünde “Dijital Çağda Öğrenme ve Öğretme” dersi çevrimiçi olarak bu üniversitelerin öğretim elemanlarına verildi. Dersler, 3 bin 112 öğretim elemanın katılımıyla 01 Şubat 2019 tarihinde tamamlandı. Sonrasında ikinci adım Dijital Okur Yazarlık dersleri ile devam etti. (Kaynak) Bu çok güzel bir başlangıç oldu. Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) alınan karar doğrultusunda, Üniversitemiz 23 Mart 2020 tarihinden itibaren örgün eğitim kapsamındaki 4.959 dersin 4.743‘ü uzaktan eğitim yöntemi ile kaldığı yerden devam ettirilmiştir.

Bu süreçte pilot üniversitedeki öğretim elemanları ve öğrenciler LMS üzerinden uzun emekler sonucu profesyonel ekiplerce hazırlanmış içeriklere erişim sağladılar.

Fakat Nisan 2020 ‘de yüksek öğretimde yeni bir dönem açıldı. Acil bir eylem planı ile hızlı bir uzaktan eğitime geçiş sağlanması için çalışmalar başladı. Pandeminin ne zaman biteceği belli olmadığı için yaz sonu beklenmeye başlandı. Örgün öğrenme yöntemlerine dayalı bir sistemin bir anda tamamen uzaktan eğitime dönüşmesi mümkün değil.

En önemli iki sorun “Hızlı İçerik Oluşturmak” ve “Değerlendirme”

Alt yapı kiralama yöntemleri ile çözülmeye başlandı. Her üniversite kendi imkanlarını kullandı. Anadolu Üniversitesi Mergen sistemi (Canvas LMS ve Bigbluebutton ) ile 20’ye yakın üniversiteye alt yapı hizmetini sunmaya başladı.

Alt yapı sorunu bir şekilde çözüme kavuşsa da en önemli sorun içerik üretimi olarak görünmektedir. 2020 Eylül ayı itibariyle kararsız kalan birçok üniversite sırayla dönemi uzaktan eğitim ile yapma kararlarını açıklamaya başladı. Bu kararı vermek her yönüyle çok zor oldu. Çünkü üniversitede öğretim bir şekilde devam etse de (azalan sınıf düzeni, derslerin bir kısmının internet üzerinden verilmesi) devam edecekti. KYK yurtlarının kapasitesi düşürüleceği için konaklama sorunu, artacak ders sayıları nedeniyle yetersiz öğretim üyesi ve sınıf sorunları oluşacaktı. Bu sorunlar yerine uzaktan eğitimle süreci yürütmek en sağlıklı çözüm olarak masada kaldı.

Şimdi en hızlı içerik üretme yöntemi canlı dersler oluyor. Detaylı bir hazırlık gerektirmeyen (stüdyo çekimi, öğretim tasarımı, animasyon, grafik vb..) ve sorumluluk tamamen hocada olan bir süreç oldu. Hayatında ilk kez video çekimi yapacak hocalara çok ciddi teknik destek verilmesi gerekecektir. Bu konuda üniversiteler ekiplerini oluşturmaya başladı.

Bunun dışında LMS için içerik üretimi gerekecek. Burada lisanslı yazılımların kullanmak ya da en yaygın MS Powerpoint üzerinden üretimler yapılabilir.

Değerlendirme konusunda YÖK tarafından üniversiteler öneriler sunulmuştur. Burada ders içeriği, teknolojik imkanlar ve öğretim elemanının değerlendirme yöntemine göre esnek bir yapı görülmektedir.

Hızlı İçerik Üretim için Yazılımlar Neler?

Bu işin tabiki öncüsü Adobe Presenter sonra kardeşleri ve rakipleri ile çeşitlilikler sağlandı. Adobe Presenter, Adobe Captivate, Articulate, Camtasia, iSpring yazılımları ön plana çıkmaktadır.

Power Point tabanlı çalışan yazılımlar olarak bir sıralama yaparsak ; (kullanımı kolay olduğu için çok tercih edilmektedir)

Bilgisayarda Powerpoint’ e menü olarak eklenen bu yazılımların kullanımı kısa bir eğitimden sonra kolay bulunmaktadır.

Bunun dışında youtube üzerinden videolar üreterek içerikler hazırlanabilir. Anadolu AÖF tarafından ücretsiz sunulan yaklaşık 20 bin ders içerik videosundan yararlanılabilir.

Öneri: Üniversitelerin aynı ders içeriklerini amatör ruhla üretmeye çalışması yerine ortak çalışma yapılarak profesyonel içeriklerin hazırlanması. (YÖK tarafından bir çatı altında- imece usulü- dijital dönüşümün hızlı sağlanması mümkün olabilir mi? )

Kredili sistemde olmanın en güzel tarafı AKTS temelli olması ve en çok öğrencisi olan derslerin dijital içeriklerinin ortak(bağımsız) bir havuzda üniversitelerin kullanımına sunulması.

Bir yanıt yazın