İçeriğe geç

Pandemi Döneminde Uzaktan Eğitimde Evebeyn Rolü

Bu dönemde en zoru evebeyn üzerine düşen görevlerin bilincinde olması olacak. Fakat anne-babaların nereden ve nasıl başlaması gerekiyor?

Öncelikle çocuğunuzun/çocuklarınızın yaş aralığına göre ihtiyaçlarının farklılık gösterdiğini unutmamak olacak.

  • Çalışma Ortamının Sağlanması : Kendi başına ya da canlı ders saatlerinde uygun çalışma ortamına sahip olmaları gerekiyor. Evde birden fazla okuyan çocuğunuz varsa ve yeterli çalışma ortamı yoksa çalışma saatlerinin takvime bağlanması gerekir. Zorunlu saatler (Canlı dersler = eş zamanlı çalışma saatleri) göz önünde bulundurularak çalışma takvimi oluşturulmalıdır. Kısaca etraftan çok etkilenmeden odaklanabileceği bir çalışma odası ve masası olması gerekiyor.
  • Teknolojik Alt Yapının Sağlanması: Herkes kendi imkanına göre hazırlık yapıyordur. Bilgisayar ve tabletlerin kullanımı. EBA TV üzerinden derslerin takip edilmesi için televizyonun olması gerekiyor. Benim önderim uygun internetiniz varsa TV öncelikli olmayacaktır. Şimdi her evde koşulların farklı olduğunu bilmek ve gerçekçi tavsiyelerde bulunmak gerekiyor. Maalesef bazı uzmanlar her evde fiberoptik internet bağlantısı ve son model dizüstü bilgisayarlar, her çocuğun ayrı odası ve kaliteli mikrofon, kulaklık seti varmış gibi önerileride bulunuyor. İnternete bağlanabilen bir bilgisayar, kamera ve mikrofonun olması. zorunlu olarak eba sitesine eğer imkan varsa okulistik gibi destekleyici ders içeriklerine erişim sağlanmalıdır. İnternet bağlantı hızınız bazen çok önemli oluyor. Örneğin bağlantı hızınız 6-10 Mbps arasında olsun. Evde birden fazla birey interneti aynı anda kullanıyorsa sorunlar yaşanabiliyor. Zoom, Adobe Connect, Bigbluebutton en çok kullanılan canlı ders yapılan yazılımlar. Bağlantı gerçekleştirmeden önce evdeki diğer internet kullanıcılarını devre dışı bırakmak gerekebilir.
  • Gözlem – Takip: Yukarıdaki ihtiyaçlar bir şekilde sağlanıyor. Hatta tek sefer parasını verdiniz ve sorun çözüldü diyebilirsiniz. Fakat en zoru bu aşamada oluyor. Aynı anda iki çocuğunuzun canlı dersleri olduğunu varsayalım. ilk ve orta okul seviyesinde olsun. ( Lise döneminde sizi yanında istemeyecek her işi kendi yapmak isteyecektir.) İlk dersleri sorunsuz başladılarsa sonrası da kendiliğinde gelecektir. Yani derslerini takip edecektir. Şimdi TV’de uzmanların reklam olmasın diye bahsetmediği Whatsapp gerçeği var. Her sınıfın bir grubu var. Özel okul ya da devlet okulu fark etmiyor. Ders bağlantıları buralardan baylaşılıyor. Kurumların bir ÖYS – Öğrenme Yönetim Sistemleri yok ya da bu süreçte hızlı olmak için kullanmak istemiyorlar. Olay ikiye ayrılmış durumda CAnlı dersler ve canlı olmayan ders malzemeleri. Özel okul parasını iade etmemek için devamlı ders işliyor ve abartarak işliyor. Devlet okulunda öğretmen zorunlu dersleri uzaktan yapmaya çalışıyor ama teknolojik sıkıntılar genelde peşini bırakmıyor. (İnternet kopmaları, bilgisayar hatası, sistem sorunu gibi) Yine de bir önceki döneme göre birçok sorun aşıldı. Bir ay sonra küçük birçok sorununda aşılacağına eminim. Çocuğunuz düzenli dersleri takip ediyor mu? Katılım sağlıyor mu? Odasında internetteyken başka ekranlarda oyun, sohbet ya da film mi izliyor? İşte başlıca sorular bunlar. Burada güven olmak zorunda. Güven sağlamak için çocuğunuzu gözlemlemeniz gerekiyor. Sıkı güvenlik tedbirleri almak isterseniz iş değişiyor. İnternet Servis Sağlayıcınızın sağlamış olduğu hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Önce gözlem ve güven gerekiyor. Ders aralarında ve ders sonrası geri bildirim almanızı tavsiye ederiz.
  • Peki çalışan anne-babalar ne yapacak? Evde değilsiniz. Zaten iş yerinde işler karışık, hergün işe giderken ve gelirken düşünmediğiniz bir salgın endişesini de taşıyorsunuz. çocuklar evde ve derslerine çalışıyorlar. Siz eve gidince yemek telaşı ve yorgunlukla biten bir günü kapatma seyansları başlıyor. Aklınıza birde çocuğun ne yaptığı mı gelecek… Takibi burada günlük olmasa bir haftalık kontroller ve okuldaki danışmanı ile görüşmeleri ihmal etmemek gerekiyor. Demesi ve yazması kolay ama iş uygulamaya gelince işler değişiyor. Evebeyn olmak kolay değil. Bu dönemde işbirliği zorunlu olacak. Öğrenci-Öğretmen-Evebeyn iletişimi yüksek tutması gerekiyor.

Kategori:Uncategorized

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın