İçerik Üretiminde Telif Hakkı ve Creative Commons

Creative Commons

http://creativecommons.org.tr/hakkinda/ (Harici bir siteye bağlantılar.)

Creative Commons (Harici bir siteye bağlantılar.) (CC), sağladığı özgür yasal araçlar ile yaratıcılığın ve bilginin paylaşımına, tekrar kullanımına olanak veren kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Bu amaçla bir açık lisanslar topluluğu sunar. Bu lisanslar (Harici bir siteye bağlantılar.) herkesin kullanımına açık ve ücretsizdir.

CC lisanları, bir eserin kullanım koşullarının telif sahibi tarafından insan ve makine tarafından okunabilecek şekilde belirtilmesine aracı olurken, kullanıcının telif sahibi ile iletişime geçmeksizin eserin kullanım koşullarını öğrenmesine olanak sağlar.

CC lisansları (Harici bir siteye bağlantılar.) “Her hakkı saklı” yerine, “bazı hakları saklı” konsepti ile çalışır. Dört ana koşul üzerinde farklı altı lisans kombinasyonunu barındırır. Bunlar dışında kamu malı eserlerin ayırd edilebilmesi için PDM (Harici bir siteye bağlantılar.) ve CC0 (Harici bir siteye bağlantılar.) iki araç daha sunar.

Web siteniz veya bloğunuzun içeriğini CC lisanslarını seçerek lisanslayabilir, böylelikle kullanım koşullarını son kullanıcıya bildirebilirsiniz. Bunun için lütfen Lisans Seç (Harici bir siteye bağlantılar.) sayfasını ziyaret edin. Aynı biçimde çalışmalarınızı yüklediğiniz YouTube, Flickr gibi sitelerde, yükleme adımlarında CC lisanslarından birini seçerek aynı biçimde kullanım koşullarını, CC lisans ikonları (ör: CC-BY) yardımı ile belirtebilirsiniz.

https://creativecommons.org/licenses/?lang=tr (Harici bir siteye bağlantılar.)

Creative Commons telif hakkı lisansları ve araçları, kanunun oluşturduğu geleneksel “tüm hakları saklıdır” yapısı içinde bir denge oluşturur. Araçlarımız bireysel yaratıcılardan büyük şirket ve kurumlara kadar herkesin yaratıcı eserlerine basit, standartlaştırılmış bir yol ile telif izinleri vermesini sağlar. Araçlarımızın ve kullanıcılarımızın kombinasyonu geniş ve büyüyen dijital bir ortaklıktır ve telif hakları çerçevesinde kopyalanabilir, dağıtılabilir, düzenlenebilir, karıştırılabilir ve üzerine inşa edilebilir  (Harici bir siteye bağlantılar.)bir içerik havuzu olabilir.

https://creativecommons.org/choose/ (Harici bir siteye bağlantılar.) Bu siteden lütfen istediğiniz özelliklere göre ihtiyaç duyacağınız lisansı seçiniz.

SANAL ORTAMDA TELİF HAKLARINA UYGULANACAK HUKUK  – http://tbbdergisi.barobirlik.org.tr/m2007-72-362 (Harici bir siteye bağlantılar.)
Sanal Dünyanın Görgü Kuralları: Netiket – https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/836637 (Harici bir siteye bağlantılar.)
İnternette Telif Haklarını Korumak
ULUSLARARASI LİSANS TÜRLERİ VE ÖZELLİKLERİ - KERİM SARIGÜL

Youtube İçerik Yükleme:  (Harici bir siteye bağlantılar.)

Telif hakkı, yaratıcı ifade ürünü özgün eserleri koruyan bir tür fikri mülkiyet kanunudur.

  • Bu koruma telif hakkı sahibine, eserin nasıl kullanılacağını ve eserden kimlerin para kazanabileceğini kontrol edebilecek münhasır haklar tanır. Bu haklar, eseri YouTube’da paylaşabilecek kişileri belirlemeyi de kapsar.
  • YouTube’dakiler dahil olmak üzere orijinal videolar, ilk kimin tescil ettirdiğine veya yüklediğine bakılmaksızın oluşturulduğu andan itibaren telif hakkı korumasına tabidir. Telif hakkı yasasının hassas ayrıntıları bulunduğunuz ülkeye göre değişebilir. Bu nedenle yerel kurumlardan tavsiye almanızı öneririz.
  • Dikkat: Bu kursta bazı temel kavramlara değineceğiz. Ancak burada verilen bilgiler yasal tavsiye niteliği taşımaz. Telif hakkıyla ilgili sorularınız ve diğer yasal konular için avukatınıza danışmalısınız.

İpuçları

Bağımsız müzisyenlerden vlogger’lara, büyük plak şirketlerinden film stüdyolarına kadar tüm telif hakkı sahipleri, aynı kapsamda münhasır haklara sahiptir.

  • Telif hakkı sahibi; içeriğin yeniden üretimi, dağıtımı, herkese açık olarak icra edilmesi, herkese açık gösterimi ve türev çalışmaların (ör. hayran kurgusu, devam filmleri, çeviriler, yan prodüksiyonlar ve uyarlamalar) üretilmesiyle ilgili hakları kullanabilen ya da başkasına verebilen tek taraftır.
  • Dikkat: Telif hakkıyla korunan materyalin karakterlerine, hikayesine ve diğer unsurlarına dayalı videolar yüklemeden önce bir avukattan tavsiye almanız önerilir.

Özetle: Orijinal içeriğe dayalı yeni eserler oluşturmak için telif hakkı sahibinin iznini almanız gerekir. Kurslarımızda adil kullanım, Creative Commons ve kamu alanı gibi izin ve istisnalarla ilgili daha ayrıntılı bilgi vereceğiz.

Detaylı bilgi için: https://creatoracademy.youtube.com/page/search?v4=&hl=tr&q=telif+hakk%C4%B1 (Harici bir siteye bağlantılar.) 

Ekran Resmi 2020-11-06 09.23.36.png

Bir yanıt yazın